Zeeburgereiland (Amsterdam) is volop in ontwikkeling. De eerste bewoners zijn reeds gearriveerd. De eerste tijdelijke initiatieven krijgen langzaam maar zeker vorm. De bewoners van Nautilus denken na over een buurtpark, een drietal bewoners hebben zich verenigd en bouwen aan een moestuin. Ook voor de jongere bewoners van het eiland is er binnenkort veel te doen; er is sprake van een skatebaan, een blokartbaan en een bioscoop. De vraag is: wat willen jongeren nog meer? Wat willen zij zoal doen en beleven op het eiland? Hoe willen zij de omgeving van hun nieuwe school inrichten?

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Buurtperspectief helpen in deze zoektocht door de leerlingen van het IJburg College 2 in de computergame Minecraft te laten dromen over de toekomst. We nodigen scholieren uit om actief en gezamenlijk mee te denken over de toekomst van Zeeburgereiland. Hiertoe wordt Minecraft instrumenteel ingezet en bouwen de scholieren blok voor blok hun gedroomde omgeving. De huidige omgeving van het eiland is daarbij vertaald naar Minecraft.

Het doel van dit experiment is om de belevingswereld, ideeën en behoeftes van leerlingen over de publieke ruimte op een speelse manier te vangen en inzichtelijk te maken voor de leerlingen (en hun leraren) en, vooral, voor medebewoners en de gemeente. Het streven is om een constructief gesprek te starten over de toekomstige inrichting van de publieke ruimte.

Klik op de video of de link om de volgende video te zien. Deze geeft een mooi overzicht van het project:

Bron tekst: column Prof. Henk J. Scholten in Geo-Info 2015 nummer 3,
www.geodan.nl/geo-en-games-wanneer-wordt-het-een-serieuze-zaak

Minecraft planning op Zeeburgereiland
Tagged on:     

Leave a Reply