Spinlab onderzoeker Maurice de Kleijn (geospatiaal archeoloog (PhD), en Rens de Hond (promovendus-archeoloog, 3D-specialist) hebben in de afgelopen maanden bijgedragen aan de tentoonstelling Via Appia Revisited. Tijdreizen over de Eeuwige Snelweg.  Deze tentoonstelling is een tijdreis langs de beroemde antieke snelweg die van Rome naar Brindisi liep. Kunstenaar en onderzoeker Krien Clevis heeft de 2000-jarige biografie van twee mijl Via Appia artistiek vertaald naar een installatie in het Allard Pierson museum. Maurice de Kleijn en Rens de Hond hebben hiervoor een kaart en verschillende 3D prints gemaakt van monumenten langs de route.

De tentoonstelling loopt nog tot 31 mei waarbij er iedere week een Via Appia Walk & Talk plaatsvindt; een lezing met rondleiding over een periode uit de geschiedenis van de ‘eeuwige snelweg’. Op 1 april tussen 14.00 en 15.00 wordt deze Appia Walk & Talk door Maurice en Rens verzorgt. Zij zullen vertellen over hoe moderne 3D GIS technologieën ingezet kunnen worden bij het maken van archeologisch wetenschappelijke reconstructies.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van het Allard Pierson museum. Daarnaast zijn er twee artikelen gepubliceerd over deze 3D GIS. Deze zijn hier en hier online beschikbaar.

3D archeologie in Rome
Tagged on: